Sokol – autohtona sorta 0,5l

13,94

Sokol je autohtona klanječka sorta vinove loze  koja je ostala na zanjih 20 trsova, te skoro izumrla da se vinari Klanjca nisu pobrinuli i razmnožili sortu u suradnji sa Agronomskim fakultetom. Danas u vinogradima Klanjca imamo cca 700 trsova Sokola (300kom kod obitelji Petrišić).  Jedinstvenu sortu u cijelome svijetu jedino je trenutno moguće probati u Klanjcu, srednovjekovnom kulturnom gradiću iz kojega je i sve vezano uz Sokol krenulo.

  • Kvaliteta: Kvalitetno polusuho vino sa zaštićenim geografskim porijeklom Zagorje-međimurje
  • Porijeklo: Hrvatska
  • Sorta: Sokol
  • Berba (god.): 2019
  • Alkohol:  10,0 % vol
  • Vrsta: Bijelo vino
  • Proizvođač: OPG Filip Petrišić, Klanjec
  • Regija: Hrvatska / Krapinsko-zagorska županija
  • Ambalaža: 0,5 L
TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 104 Kategorija: Oznake: , ,

Sokol je autohtona klanječka sorta vinove loze  koja je ostala na zanjih 20 trsova, te skoro izumrla da se vinari Klanjca nisu pobrinuli i razmnožili sortu u suradnji sa Agronomskim fakultetom. Danas u vinogradima Klanjca imamo cca 700 trsova Sokola (300kom kod obitelji Petrišić).  Jedinstvenu sortu u cijelome svijetu jedino je trenutno moguće probati u Klanjcu, srednovjekovnom kulturnom gradiću iz kojega je i sve vezano uz Sokol krenulo.

Sokol je muškatna sorta, nešto između sauvignona i žutog muškata.  Vinograd iznad Klanjca, pučki zvan Sokol, spominje se 1686. u zapisu tamošnjega franjevačkog samostana. Prije stotinjak godina franjevci su pisali kako vino Sokol i u lošim godinama vrijedi puno više od ostalih:
- Vino je ove godine ispod svake cijene. Dobro bijelo vino sortirano ne premašuje 14 novčića po litri, dočim se obična prodaju po 8 do 12 novčića. Uza svu jeftinoću, ipak je samostan prodao Sokol po 28 novčića. Nevjerojatno, ali istinito – stoji u zapisu iz 1909.
Prema dokumentima, radili su franjevci vino Sokol do 1934. Prema sjećanju starijih stanovnika Klanjca, radili su ga do kraja Drugoga svjetskog rata. Nova vlast oduzela im je većinu vinograda i podijelila “zaslužnijima” koji, kako pišu članovi Društva vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina, nisu prepoznali vrijednost darovanih nasada i većina je parcele prodala ili zapustila. Tako je nestao i sokol. Ne sasvim. Dugogodišnji upravitelj samostana, pater Velimir Tomašković, cijepio je nekoliko trsova sokola.

Sorta koja je ime dobila prema istoimenom položaju u blizini mjesta Klanjec. Položaj Sokol se spominje u starim literaturnim navodima već u 17. stoljeću, a temeljem dugog uzgoja na položaju Sokol sortu možemo smatrati autohtonom sortom Hrvatskog zagorja. Međutim, možemo pretpostaviti da se radi o autohtonoj sorti koja ima jako uski areal uzgoja jer se ne nalazi se u drugim obiđenim vinogradima, a genetičkim analizama nije utvrđena identičnost sa drugim svjetskim sortama.
Genetičkim analizama utvrđeno je kako se radi o staroj sorti koja je bila raširena kao zobatica i vinska sorta u Italiji i Austriji (gdje se danas se više ne uzgaja) prije filoksere pod nazivima Silltraube tj. Gelbe Seidentraube, Luglienga bianca, a na ovo područje vjerojatno su ju donijeli franjevci u 19. stoljeću.
Sorta je vrlo rane dobi dozrijevanja, zahtjevna je za vinogradare jer se često osipa te zbog toga njena rodnost nije redovita. Niskih ukupnih kiselina uz visok sadržaj šećera i zanimljive sortne arome koja je srednje izražena i daje vinu plemenitu notu čime se bitno razlikuje od ostalih sorata iz grupe belina.
Okrugli do bubrežasti list, sličan Muškatu žutom. Cjelovit do trodijelan, izražene žile na naličju žuto zelene boje. Golo naličje i malo mjehuravo lice. Izdužen, cilindričan, slabo zbijen do rehuljav, boba žućkasto zelena, izdužena, meso nešto čvršće, muškatna aroma. Temeljem prvih dojmova sa pronađenih trsova može se govoriti o sorti nešto višeg kvalitativnog potencijala, međutim ovo treba detaljnije ispitati u pokusnom nasadu.

Na području vinogorja Klanjec temeljem ampelotehničkih istraživanja hrvatskih autohtonih sorata vinove loze izdvojena je sorta Sokol koja se po povijesnim navodima uzgaja na ovom području od 17.st. Sorta ima visok kvalitativni potencijal, a daje vina iznadprosječne kvalitete. Vina karakterizira posebna sortna aroma, obično srednjeg intenziteta. Za potpunu ocjenu sorte ne postoji dovoljno praktičnih iskustava. Sorta Sokol je u procesu revitalizacija, a glavni cilj je obnoviti proizvodnju vina navedene sorte koja je svojevremeno imala značajno mjesto u vinskoj ponudi klanječkog kraja. U ovome radu prikazani su rezultati fizikalno-kemijske analize vina iz tri uzastopne godine berbe (2012., 2013., 2014.) te su međusobno uspoređeni s ciljem procjene potencijala sorte. Po dobivenim rezultatima fizikalno-kemijske analize vina iz sve tri godine berbe moglo bi se svrstati u kategoriju vrhunskih vina. Na osnovu provedenih istraživanja kroz tri godine berbe vidljivo je da sorta Sokol ima veliki potencijal i opravdanost za sadnju na prostorima Klanječkog vinogorja, gdje za sada daje pozitivne rezultat.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Sokol – autohtona sorta 0,5l”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)